Seleccionar página

Sobre mi

Soc Llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Doctorat en Història amb la tesi doctoral El Congrés Nacional Africà, l’Au Fènix dels moviments d’oposició, centrada en la figura de Nelson Mandela i els drets civils.

He exercit de professor en universitats i centres d’estudis de Catalunya i d’arreu del món, com la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Rovira i Virgili (URV), University of Chicago, University of London, University of Ibadan (Nigèria), University of Wiwatersrand (Sud-Àfrica) o el Hood College (Washington).

També he presidit el Centre d’Estudis Africans (1991-1999), i he estat vinculat a diversos congressos i esdeveniments internacionals com la Conferència Eurociutats-Euroempreses, l’Encontre de Ciutats Mediterrànies, el Congrés Mundial Metròpolis o la candidatura de Rio de Janeiro als Jocs Olímpics de 2004, entre d’altres.

Entre el 1943 i el 1993, vaig estar implicat en l’organització dels Jocs Olímpics de Barcelona ‘92, on vaig tenir diverses responsabilitats en la candidatura prèvia a l’elecció de Barcelona i també al Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona. Entre d’altres, vaig ser responsable de la política lingüística dels Jocs, director de difusió i secretari general del Comitè Operatiu.

Durant una etapa de la meva vida, he fet també de corresponsal freelance en una vintena de països i zones en conflicte, com l’Àfrica del Sud, el Brasil, el Líban, Síria, Israel, Cisjordània, Jordània, Mèxic, Indoxina, Sri Lanka, l’Índia, Egipte, Iran o Bòsnia.

Com a escriptor he publicat 17 títols entre novel·la i assaig, sobre la realitat africana, el debat sobre Europa i la societat catalana o la història de Catalunya. En l’àmbit de l’activisme cívic i polític he estat portaveu de la consulta Barcelona Decideix (2001), membre fundador del Secretariat de l’ANC (2011) i membre de la Junta d’Òmnium Cultural (2011).

En l’àmbit institucional, he estat diputat d’Esquerra Republicana al Congrés espanyol (2011-2014), president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona (2015-2018) i vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Des del mes de novembre de 2018, soc el Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya.