Seleccionar página

Dades obertes i confiança democràtica

Dades obertes i confiança democràtica

Davant la deriva autoritària i l’ascens rampant de la ultradreta, nosaltres responem amb més democràcia. És a dir, amb més transparència. I cal recordar-ho avui, que celebrem el Dia de les Dades Obertes -¿qui no té un dia internacional?-, però sobretot durant tot l’any.

Som en un moment de canvi de mentalitat. Un moment empès per la quarta revolució industrial en què podem deixar que el món privat acapari el control de les dades o podem incidir-hi des de les polítiques públiques. I aquest últim és el compromís del Govern. A Catalunya hem superat una primera fase d’obertura de les dades, que ja són al servei de la ciutadania, i ara avancem cap a un escenari on totes seran públiques, tret de les que topin amb la llei (protecció de dades personals, etc.).

Som transparents per tarannà i, en aquest sentit, ens emmirallem en països com Suècia, Dinamarca i Estònia, que combinen creixement econòmic i fiscalitats altes amb serveis públics de qualitat, baixíssims nivells de corrupció, participació activa i una confiança sòlida. Com diu el meu predecessor en el càrrec, el conseller Raül Romeva: “Els països amb una cultura més transparent són aquells amb l’índex de confiança i de qualitat democràtica més alts”.

En aquest escenari esdevé clau la circulació de dades comprensibles, intuïtives i útils per millorar la intel·ligència col·lectiva. Cal passar de la tirania dels experts a la saviesa de la majoria. Com deia Sherlock Holmes a la novel·la Estudi en escarlata, “és un error majúscul teoritzar abans de tenir les dades”. Perquè si tothom hi té accés, si tothom les coneix, les polítiques públiques es raonen a partir d’evidències, no segons els interessos particulars. D’aquesta manera, vetllem per la lluita contra la corrupció (estretament lligada a la falta de transparència) i contra aquells que ens volen desinformats per poder estripar la democràcia.